ÜRÜN BULUNMAMAKTADIR



    
  Jel Akü Nedir?

Güneş paneli sistemlerinde ya da diğer bir deyişle solar sistemlerinde kullanılan jel aküler içerisinde kurşun-asit içeren elektrolit olarak jel kıvamında olan akülerdir.

Neden Jel Akü?

Jel aküleri oluşturan bu jel kıvam sayesinde daha dayanıklı hale gelmesi güneş enerjisi sistemlerinde kullanımını yaygınlaştırmaktır. Bir diğer önemli konu ise %80 oranında derin deşarj edebilmeleridir. Derin deşarj sayesinde güneş panelleri gibi aralıklı ve dalgalı enerji kaynakları için ideal bir seçim olmaktadır. Ayrıca jel akülerin özellikle AGM akülerde olduğu gibi su ilavesi yapılması şeklinde bakımları olmaması diğer önemli bir tercih sebebi olarak sayılabilir. Sızdırma yapmaması, uzun ömürlü olmaları, patlama vakalarının görünmemesi gibi avantajları jel akülerin solar sistemlerde kullanılmasını yaygınlaştırmıştır. Ayrıca jel akülerde bulunan bu jel sıcaklığa karşı direnç oluşturduğu için yenilenebilir enerji kaynaklarında sıkça tercih edilmektedir.
 

Jel Akülerin Ömrü Ne Kadardır?

Jel Akülerin ömrü üretimden kullanıma kadar birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Güneş enerji akülerinin ömrü cycle ile orantılıdır. Almayı düşündüğünüz jel akünün hangi deşarj değeriyle ne kadarlık döngüye sahip olduğu bilgisini firmamızdan öğrenmede fayda vardır. %80 deşarjı olan bir akünün 700-900 arasında bir döngüsü olması beklenirken; %50 deşarjda ise bu döngünün 1100-1200 döngüye çıkabildiği görülmüştür. Solar sistemlerinde kullanılan jel akülerin ömrü genel olarak 2-5 yıl arasında olması beklenmektedir. Bu yüzden 2.el jel akü kullanımı önerilmemektedir.

 

100 Amper Jel Akü Panelden Ne Kadar Sürede Şarj Olur?

Akünün ne kadar sürede şarj olacağı kısmında birkaç faktörü birlikte ele almamız lazımdır. Güneş Panelinin gücü en önemli etkendir. Güneş panellerinin watt gücü yükseldikçe şarj olma süresi kısalacaktır. Bir diğer faktör ise akülerin deşarj durumudur. Tamamen deşarj olmuş bir akü ile %50 deşarj olmuş jel akünün şarj olma süreleri farklılık gösterecektir.
    
Tahmini olarak bir hesaplama yapmamız gerekirse ;

Elimizde 100 amper jel akü ve 200 w güneş paneli olduğunu düşünelim.
Türkiye genel ortalama olarak solar haritasında günlük güneşlenme gün saati 6 saattir. Buradan yola çıkarak güneşlenme saatimizin 6 saat olduğunu ele alabiliriz.
Tahmini Şarj Olma Süresi = Akü Kapasitesi / Güneş Paneli Gücü * Güneşlenme Süresi / Akü voltajı
Şarj Olma Süresi : 100 Amper / 12 volt * 200 Watt / 6 Saat
Şarj Olma Süresi = 3.6 saat.
*Tekrar etmekte fayda var bu hesaplama diğer bütün faktörle göz ardı edilerek ortalama bir hesaplama örneği oluşturmak için yapılmıştır.

 

Jel Akü Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerektiğini Düşündüğümüz Hususlar Nelerdir?

Jel akülerin aşırı şekilde şarja maruz bırakılması ve deşarj olmaması akünün ömrünü kısaltacaktır. O yüzden, Kage Solar olarak 10 yılı aşkındır kurulumunu yaptığımız ya da sadece malzeme tedariği yaptığımız tüm müşterilerimizi bu konuda uyarıyoruz. Belli bir süre kullanılmayacak sistemlerde akülerin zarar görmemesi için sistemin büyüklüğüne göre birkaç tüketimin devam etmesini önermekteyiz. Örneğin bahçe evinde sadece hafta sonu kullanılmak üzere tasarlanmış bir sistem için, bir adet lambanın sürekli açık kalması akünün sağlığı için önemlidir.
Jel aküleri 0 ile 40 derece arası ortamlarda şarj etmek oldukça önemlidir. Düşük ya da yüksek sıcaklıkta şarj sadece şarj performansı değil aynı zamanda akünün sağlığı da bozulacaktır.
Jel akülerde nadirde olsa gaz kaçakları olabilir. Bu nedenle havalandırması iyi olan ortamlarda muhafaza ve şarj etmek önerilir.

 

Jel Aküler Tamamen Biterse Ne Olur?

Jel aküler özelinde aslında hiçbir akü tamamen kullanılmaktan hoşlanmazlar. Derin deşarj yapmak akülerin ömürlerini azaltacağı gibi performans kaybına da neden olacaktır ve kapasiteleri düşecektir. O yüzden jel aküleri bitene kadar kullanmaktan kaçınmalısınız. Akünüze uygun güneş paneli kullanılmaması durumunda aküler yeterli düzeyde dolum yapamayacak ve tahmin edilenden kısa sürede deşarj olacaktır. Böyle bir durumun olması kullandığınız alana göre veri kayıplarına sebep olabilecek ve bir mağduriyet doğurabilecektir. Akünüzün kullanılamaz hale gelmesi ve sizin yeni bir jel akü almanız bile gerekebilecektir.
 

Jel Akü Alırken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir?

Öncelikle jel akü ürünlerimizde ilk kriterimiz fiyat olmaması gerekir. Solar jel akü fiyatları ya da güneş paneli jel akü fiyatları şeklinde yaptığımız aramada karşımıza onlarca jel akü markası çıkmaktadır. En önemli kriterimiz kesinlikle yüksek marka bilinirliği olmalıdır. Mümkünse ve memnun kaldıysak önceki akü markamızı tercih edebiliriz aksi bir durum varsa marka bilinirliği olan kaliteli ürün olduğunu bildiğimiz, garantili markayı tercih etmekte fayda vardır.
 

Jel Aküler Geri Dönüştürülebilir mi?
Jel Aküler daha önce bahsettiğimiz gibi içerisinde kurşun-asit bazlı bir karışım olduğu için geri dönüştürülmesi elzem olan ürünlerdendir. Çünkü söz konusu bileşenler doğaya zarar veren tehlike maddelerdendir. Bu yüzden kullanım ömrü dolan akülerin, doğaya bırakılmayıp geri dönüşüme kazandırılması gerekmektedir. Kage Solar olarak bizler temiz çevre temiz enerji düsturumuzdan hareketle geri dönüşüme önem veriyor ve bu konuda ki sosyal sorumluluk projelerine destek vermeyi kendimize görev addediyoruz.

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR